Caring babysitters for your kids

Kad dantukai būtų gražūs!

Ketvirtadienis, Rugsėjis 25, 2014 @ 09:09 AM

Valyti dantis vaikui reikia nuo pirmojo pieninio danties išdygimo. Valyti dantis dantų šepetėliu ir dantų pasta rekomenduojama du kartus per dieną: vieną kartą vakare prieš miegą ir dar vieną kartą kitu dienos metu. Vaikams iki 6-7 metų amžiaus dantis valyti turi tėvai (patys gerai gali išsivalyti, kai išmoksta rašyti). Iki 6 metų amžiaus vaikams jokie burnos skalavimo skysčiai nerekomenduojami. Higieninį dantų siūlą vartoti savarankiškai galima nuo 12 metų amžiaus.

- Dantų pasta. 0 – 3 m.: dantų pasta su 500 ppm fluoridų, ja tik suvilgyti dantų šepetėlio šerelių galiukus. Nuo 3m. dantų pasta su 1000 ppm fluoridų. Dantų pastos kiekis ant dantų šepetėlio – žirnio dydžio. Po dantų valymo išspjauti dantų pastos likučius, išskalauti nedideliu kiekiu vandens. Vakare, prieš miegą po dantų valymo nevalgyti ir negerti, išskyrus vandenį.

Kaip pratinti valyti dantukus?

- Pratinti valyti dantukus reikia nuo kūdikystės. Drėgna marle ar švaraus minkšto audinio skiaute apvyniokite pirštą ir švelniai perbraukite dantenėles. Galite naudoti ir specialiai tam skirtus frotinius ar silikoninius antpirščius.

- Vėliau vaiką pripratinti gali būti sunkiau. Tačiau nenuleiskite rankų ir pratinkite vaiką prie dantukų valymo pamažu: leiskite jam stebėti, kaip jūs valotės dantis, paklauskite vaiko, ar jis taip pat norėtų pabandyti. Jei susidomės – iš pradžių lėtai pavedžiokite šepetėliu per dantukus, kad vaikas burnoje pajaustų šepetėlį (net jei dantų ir nepavyktų išvalyti). Svarbu, jog vaikas žinotų, kad dantų valymas yra neskausminga procedūra. Atvirkščiai, paverskite ją smagia pramoga! Leiskite vaikui pačiam išsirinkti šepetuką, pastą, kartu išvalykite dantis mylimam vaiko žaislui, pažaiskite grimasų žaidimą veidrodyje, pagirkite, kokie balti tapo dantukai juos išsivalius. Kai vaikas apsipranta ir nebesipriešina, pasistenkite dantis išvalyti kokybiškai: po valymo dantukai turi blizgėti, neturi likti apnašo likučių.

Sveikų dantukų priešai

- Saldumynai, saldūs gėrimai, arbatėlės. Cukrus yra ėduonį sukeliančių bakterijų maistas, todėl saldumynais piktnaudžiaujantys vaikai dažniau kenčia nuo dantų ėduonies. SPRENDIMAS: Ribokite saldumynų ir cukraus kiekį, gazuotus gėrimus. Pratinkite vaiką atsigaivinti paprastu vandeniu (ypač prieš miegą).

- Naktiniai maitinimai. Naktinis maitinimas – net ir mamos pienu – didina ėduonies riziką. SPRENDIMAS: jei negalite nutraukti naktinio maitinimo, po jo išvalykite vaiko burnytę perbraukdami vaiko dantenas ir/ ar dantukus drėgna skiaute apvyniotu pirštu.

- Buteliukas. Dėl to, kad ilgai buteliuku maitinamų, girdomų vaikų dantukai pažeidžiami itin dažnai, šis ankstyvasis dantų ėduonis vadinamas „buteliuko kariesu“. Taip yra todėl, kad iš buteliuko vaikas geria ilgiau, nei iš puodelio, dažnai su buteliuku ir užmiega. Miegas įsikandus buteliuką itin kenksmingas dantims: miegant seilių gamyba sulėtėja, todėl burnoje ženkliai padidėja rūgštingumas ir pradeda irti dantų emalis. SPRENDIMAS: Pasistenkite kuo anksčiau atpratinti vaiką nuo buteliuko, duokite vaikui gerti iš puodelio ar per šiaudelį, neleiskite vaikui užmigti su buteliuku.

Maistas ir užkandžiai. Maisto likučiai, ypač saldumynai, burnoje taip pat skatina ėduonį sukeliančių bakterijų dauginimąsi. SPRENDIMAS: kai kūdikis pavalgo, pasiūlykite jam atsigerti švaraus vandens – taip jis praskalaus burną.



Komentuoti